ads2

ads3

resepi ikan baung masak tempoyak

Saya tidak menambahkan garam karena. Biarkan sebentar baru di bilas dengan air bersih.


Resepi Masakan Kegemaran Masak Tempoyak Ikan Baung

Masak hingga mendidih dengan api sederhana.

. Dah siap blender tuang ke dalam periuk. Jangan masak lama sangat sebab ikan lembut. Masukkan juga garam secukup rasa.

Jika kurang masam baru. Rendam sekitar 5 minit dan toskan cuci bersih dan toskan ikan tu. Ikan masak tempoyak dan tempoyak memang akak tak makan tapi mak akak memang peminat tegar tempoyak.

Kedai yang saya pergi ni dekat Ajil. Masukkan bahan -bahan ke dalam mesin pengisar dan kisar dengan sedikit air. Ikan baung dicuci bersih mengguna limau nipis.

Kalau tempoyak kurang masam bolehlah tambah sedikit asam keping. Masukkan ikan air dan bahan yang ditumbuk tadi ke dalam periuk. Ada beberapa kedai makan ikan baung tempoyak yang popular di Terengganu ni.

- 3 - 4 ekor ikan baung disiang untuk hilangkan hanyir bersihkan dengan tepung dan asam jawa. Tambahkan air masak hingga mendidih masukkan ikan masak hingga kuah mengental. Kalau mahukan kuah yang pekat boleh dimasakkan kuah sehingga masak dan pekat baru dimasukkan ikan seperti mana yang dibuat oleh kedai kedai makan di Temerloh.

Bila dah mendidih pekat baru masuk ikan. Kepala ikan baung masak tempoyak. Ianya merupakan hidangan yang cukup terkenal di bandar temerloh Pahang.

Pada entri kali ini saya nak kongsikan dengan anda semua resepi ikan baung masak tempoyak. Resepi Ikan baung Masak Tempoyak Simple mudah sedap - YouTube. Hilangkanbuang darah yang terperangkap di tengah badan ikan.

Bahan bahan 1 ekor ikan jelawat 2 batang serai diketuk 10 biji cili api 10 sudu tempoyak sedikit garam 5 cawan air 15 helai daun kesom Cara cara Siang ikan jelawat dan bersihkan. Kelar rapat rapat supaya tulang tulang kecil yang bercabang putus. Basuh ikan dengan tepung gandum untuk menghilangkan bau hanyir ikan sungai.

Yang suka pedas tambahlah cili sendiri. Masak dengan api perlahan sehingga kuah menggelegak dan ikan masak. Suami dan anak-anak makan terpaksalah kena gak ambik tau camner nak masak kan.

Resepi Ikan Baung Masak Tempoyak. Masukkan tempoyak tempoyak dicairkan dulu. Jangan terlalu hancur.

Tak jauh dari Kuala Berang jugak. Masukkan kesemua bahan tadi ke dalam periuk dan masukkan santan. Beberapa restoran di temerloh akan menjadikan hidangan tempoyak ikan patin ini menu utama mereka.

Setelah menggelegak masukkan daun kesum. Bersihkan ikan hingga bersih. Satukan didalam periuk air secukupnya tempoyak bahan tumbuk dan bunga kantan.

About Press Copyright Contact us Creators Advertise Developers Terms Privacy Policy Safety How YouTube works Test new features Press Copyright Contact us Creators. Bagi anda yang belum masak dan suka makan tempoyak tu boleh lah ikuti resepi seperti. Air ikut citaraasa masing-masing suka pekat air sikit suka cair letaklah lebih air.

Gaul rata dan masukkanlah ikan baung yang telah dibersihkan tadi. Yang hantu tempoyak tambahlah lagi tempoyaknya. Kemudian bolehlah masukkan tempoyak ikut kemasaman yang kita nak.

Masak sekejap dalam 2-3 minit. Sehinggakan Bandar Temerloh digelar atau dikenali sebagai Bandar Ikan Patin. Masak Ikan Patin ikut resipi asli Temerloh Ini Lagi Pekat Kuah Tempoyak Lagi Sedap.

Masakkan santan dan bahan kisar sehingga rata dan masukkan ikan baung. Salah satunya di pekan Kuala Berang betul-betul tepi Sungai Terengganu kalau tak silap saya lah sebab tak pernah pergi. Masakan lemak tempoyak ikan baung ni macam biasa ana tumbuk lumat cili api ikut kepedasan yang kita suka masukkan bawang besar isi kunyit dan serai.

Siang ikan kemudian lumur ikan baung dengan air asam jawalimau kasturi dan sedikit garam untuk menghilangkan hanyir dan lendir ikan ini. Kemudian masukkan tempoyak dan ditumbuk bersama cili dan kunyit supaya bergaul rata. Resepi masak tempoyak ikan patin merupakan hidangan yang menjadi kegilaan ramai.

Resepi Jelawat Masak Tempoyak Moh kite masak. Tempoyak ketul kepala ikan baung anggaran 1 kilo inci kunyit hidup biji cili padi tak nak pedas kurangkan cili tangkai daun kesum Air secukupnya untuk kuah sudu garam secukup rasa biji kacang bendi tak isi pun tak. Masukkan santan cair bahan tumbuk dan serai masak sehingga mendidih.

Resipi ikan baung masak tempoyak Bahan-bahan Ikan Baung Masak Tempoyak. Hati-hati saat menyiangi ikan jangan sampai terluka dengan patil ikan. Seolaknya ikan ditarik dibahagian ekor dan kepala sebelum dikelar.

Tumbuk cili padi dan kunyit. Tumbuk halus cili padi dan kunyit hidup. Setelah mendidih masukkan tempoyak yang dibancuh dengan sedikit air.

Tumis bumbu halus hingga harum masukkan tempoyak serai dan daun jeruk aduk rata.


Cara Masak Ikan Baung Umpan


Resipi Gulai Tempoyak Ikan Baung Oleh Murni S Littlekitchenz Cookpad


Gulai Lemak Cili Padi Tempoyak Ikan Baung Azie Kitchen


Ikan Baung Masak Tempoyak Perak Azie Kitchen


Ikan Baung Masak Tempoyak Perak Azie Kitchen


Kolam Pancing Abang King Hulu Langat Resepi Ikan Baung Masak Tempoyak Bahan Bahannya Ikan Baung Tempoyak Dari Durian Baru Baik Serai 3 Batang Bunga Kantan 1 Batang


Resipi Ikan Baung Masak Tempoyak Bahejabella


Baung Tempoyak Masak Tempoyak Ikan Baung Versi Pure Kuala Berang Oleh Baung Tempoyak Bahan Bahan 3 4 Ekor Baung Saiz Sederhana 2 Senduk Tempoyak 4 Cawan Air Agak Agak Pekat Kuah


Resepi Ikan Baung Masak Tempoyak Simple Mudah Sedap Youtube


Ibu Resepi Baung Masak Tempoyak Asam Cepu Bahan Bahan 1 Ekor Ikan Baung Dah Siap Potong 6 Biji Buah Cepu Dibelah Dan Cuci Getahnye Daun Kesum 1 Senduk Tempoyak 2 Cm Kunyit


Resepi Ikan Baung Masak Tempoyak Daily Makan

LihatTutupKomentar

ads1

close